ins

Az IBS felismerése és kezelése

A gyomorproblémák egyik leginkább rejtélyesebbike az irritábilis bél szindróma. Ezt röviden IBS néven említik. A betegek általában hosszan fennálló kellemetlen állapot után fordulnak orvoshoz, akik arra törekednek, hogy kiderítsék a hasi probléma okát. Legtöbbször azonban nem az IBS jut az eszükbe, hanem megpróbálják lokalizálni a fájdalmas területet és annak a résznek a leggyakoribb betegségfajtáját gyanítják. Például, ha a beteg hasmenésre és súlyvesztésre panaszkodik, akkor általában székletfogót írnak fel neki.

Ha puffadásra és alhashoz közeli fájdalomra panaszkodik, akkor vakbélproblémát gyanítanak. Ezeknek a feltételezéseknek a kivizsgálása és esetleg kezelése hosszú időt vesz igénybe. Ezért is derül ki viszonylag későn, ha valaki irritábilis bélszindrómában szenved. Általában a hatástalan kezelések után, és a komplex tünetkép vezeti rá az orvosokat arra, hogy ezzel a kórképpel állhatnak szemben.

Az IBS leggyakoribb tünetei a következők lehetnek: puffadás, tompa, beazonosíthatatlan területről származó hasi fájdalom, székrekedés vagy nyákos hasmenés, testtömeg vesztés. Jellemző az irritábilis bélszindrómára, hogy stresszes helyzetben,illetve nagyobb ételmennyiség elfogyasztása után súlyosbodnak a tünetek, majd a széklet után enyhülnek.

Az orvosok legtöbbször csak a tüneti kezelésre koncentrálnak az IBS állapotának javításakor. De újabb kutatások már olyan kezelési alternatívákat is felajánlanak, ami magát a bélrendszer működésének ütemét segítik. Ha kell gyorsítják, ha kell lassítják, viszont ez nagyon komplex és nehéz feladat, ha IBS a gond.