tojas salata

Minden, amit a tojásról tudnunk kell

Biztosan mindenki járt már úgy, hogy maga sem tudta melyik tojást főzte meg és melyik maradt nyersen. Úgy tudjuk egymástól megkülönböztetni a tojásokat, hogy megforgatjuk őket az asztalon. A főtt tojás azonnal meg fog állni, a nyers pedig tovább fog gurulni. Ha két ujjal megpörgetjük a tojást a tengelye körül, akkor is kitalálhatjuk melyik változat van előttünk éppen az asztalon. A nyers tojást tovább fogja hajtani a mozgási energiája és tovább fog pörögni miután elengedjük. A főtt tojás azonban megáll, hiszen a belseje már egyben van.

Reméljük, ezt mindenki tudja már, de azért itt is elmondjuk. A tojást felhasználás előtt érdemes pohárba felütni. Így elkerülhetjük, hogy az esetleges héj darabok belekerüljenek az ételbe és a meglepetés záp tojások is kiküszöbölhetőek.

A legtutibb főtt tojást úgy készíthetjük el, ha vizet teszünk fel főni és a vízbe kb. 1 evőkanál sót is teszünk. Kis lángon a forrástól számítva 8-9 percig kell csak főzni. Tévhit, hogy 20 perc kell a főtt tojásnak. ha elkészült, akkor hideg vizet kell rácsorgatni és készen is vagyunk.

Alufóliába is főzhetjük a tojásokat, ha nem szeretnénk, hogy kirepedjen. Ilyenkor körülbelül 1 perccel többet kell a főzési időre szánni. Sokak kedvence a tojássaláta is.

A leggyönyörűbb tojáshabhoz úgy jutunk hozzá a legegyszerűbben, ha még előző nap szétválasztjuk a sárgájától és egy jól lezárt dobozba egy napra a hűtőbe tesszük.

A tojásfehérjét gyakran használjuk díszítéshez. Általában csillagcsövű zsákba töltjük. Ilyenkor azonban óvatosan nyomjuk, hogy ne törjük nagyon össze.